Ochelari de soare
Miercuri, 26 Septembrie 2007 21:38

Autor skimania

In ultimul timp efectul negativ a razelor ultraviolete a devenit o preocupare serioasa a tuturor celor care ies in aer liber, in speciala iarna, atunci cand efectul acestor raze se intensifica datorita reflectarii lor de pe zapada. Preocuparea pentru aceasta problema a devenit un subiect important a mai multor institutii internationale, ca (Food and Drog Administration – FDA, sau American National Standards Institute – ANSI), care au impus o serie de standarde, privind calitatea produselor lansate pe piata. In unele tari chiar se anunta nivelul radiatiei razelor ultraviolete in cadrul prognozelor meteorologice. Cercetarile au demonstrat ca expunerea indelungata la razele ultraviolete, fara protectie, poate aduca la probleme grave la nivelul ochilor, chiar la orbire temporara.

Cateva aspecte legate de radiiatiile ultraviolete:

- In functie de altitudine radiatiile ultraviolete au intensitate diferita. De exemplu peste 3000 m, radiatiile sunt de 10x mai puternice fata de nivelul marii. (In stranduri, din cauza apei si a soarelui radiatiile sunt de 180x mai puternice).
- Culoarea si nuanta lentilei unei ochelari de soare nu afecteaza gradul sau capacitatea de filtrare a razelor ultraviolete
- Sensibilitate la radiatii creste proportional cu inaintarea in varsta
- Dupa expunerea la radiatii foarte putenice, ochii se acomodeaza foarte greu la intuneric
- Efectele negative a radiatiilor se aduna in timp

Ochelarii de soare potriviti va ofera protectie maxima impotriva radiatiilor razelor ultraviolete.  Pe langa aceste aspecte scade senzatia de oboseala a ochilor si se imbunatateste calitatea vederii.

Continut preluat de pe: Skimania, https://skimania.ro