Ochelarii de schi
Miercuri, 26 Septembrie 2007 21:37

Autor skimania

Untitled document

Cel mai important aspect atunci cand vorbim despre alegerea ochelarilor de schi este protejarea ochilor de lumina puternica. Untitled document

 

S-a constatat de mult in randul alpinistilor, schiorilor si in general in randul celor care stau o perioada mai indelungata la altitudine mare, in zapada, ca lumina puternica care se mai si reflecta de pe suprafata de zapada, poate sa duca la leziuni grave la nivelul ochiului, in unele cazuri chiar orbirea temporara sau definitiva. Acest pericol poate fi evitat, daca purtam intotdeauna ochelari care filtreaza razele ultraviolete.

Atentie! Niciodata sa nu purtam ochelari cu lentila de sticla! La o eventuala cazatura putem suferii leziuni grave la nivelul ochilor, sau a fetei. Din aceasta cauza au fost dezvoltate lentilele din policarbonat, care practic nu pot fi sparte sauzgaraiate. Mai exista un alt material – cel mai bun dar si cel mai scump – sticla minerala. Ochelarii cu aceste lentile sunt cele mai bune, insa pretul lor este foarte ridicat. E bine ca si si „scheletul” ochelarilor sa fie confectionat din policarbonat, pentru o elasticitate mai ridicata. Cu urmatorii producatori nu putem da gres: Smith, Cebe, Oakley, Dirty Dog, Polaroid, Carrera, Uvex, etc.

De ce sa folosim ochelari de schi pe partii?
- Ne ajuta sa vedem mai precis in orice conditii meteorologice: ninsoare, ceata, soare, etc
- Protejeaza fata si ochii de zapada, vant, aerul rece, leziuni, soare, etc
- Exista ochelari de schi care pot fi purtati peste ochelarii normali

Ce fel de ochelari purtam si in ce conditii meteorologice?
- In ceata si ninsoare lentila sa fie de culoarea galbena, roz sau portocalie deschisa
- In conditii meteorologice schimbatoare, noroasa, lentila sa fie portocalie sau portocalie deschisa
- In soare lentila ideala este de culoare portocalie sau platinum (ca oglinda)
- Pentru schi nocturn recomandam lentila transparenta, necolorata

De ce se aburesc ochelarii?
In timpul efortului depus de schior sau snowboarder, pe partea interioara a ochelarilor creste temperatura si gradul de umiditate, iar diferenta de temperatura intre aerul intern si extern se mareste. Din aceasta cauza umiditatea produsa se depune pe partea interioara a lentilei, neavand unde sa se evaporeze din interiorul ochelarilor.

Cum sa procedam impotriva efectului de aburire?
- Sa folosim ochelari care sunt dotati cu orificii de aerisire, preferabil reglabile. 
- Ochelarii sa fie cu lentila dubla pentru a egala diferenta de temperature intre aerul intern si extern
- Exista ochelari care sunt dotati cu ventilatoare in vederea aerisirii… (Turbo Cam)Notes: ochelari de schi, ochelari ski

Continut preluat de pe: Skimania, https://skimania.ro