Cum sa cumparam schiuri noi
Miercuri, 26 Septembrie 2007 21:28

Autor skimania

Untitled document

Foarte multi schiori incepatori se intreaba cum sa aleaga schiurile. Iata cateva sfaturi despre cum sa ne cumparam schiuri noi.Untitled document

 

Cei mai importanti factori de decizie sunt:
- nivelul de pregatire a schiorului
- inaltimea si greutatea schiorului

Nivelul de pregatire a schiorului (incepator, avansat, expert)
Constatarea nivelului de pregatire este un aspect relativ simplu, fiecare schior este constient de propriile limitele. Pe cand un incepator are nevoie de schiuri mai scurte si moi, un schior bun trebuie sa aleaga schiuri mai lungi si tari. In ziua de azi – peste un anumit grad de pregatire - este considerat un factor de decizie important si stilul, respectiv technica pe care o alegem, producatorii oferind modele potrivite pentru stilurile diferite.

Mai jos o sa examinam 2 categorii mari si importante, care decid alegerea. Stilul conventional este ceea ce acum aproximativ 10 ani a fost numit „tehnica de schi alpina”. Caracteristicul specific acestor schiuri este linia paralele intre cele doua margini (canturi), dealungul schiului. (n.b. nici marginile schiurilor din aceea vreme nu erau paralele 100%.) Cu schiurile de acest gen in ziua de azi nu ne mai intalnim aproape deloc. Stilul nou – carving-ul – caracterizeaza toate directiile in care a evoluat schiul alpin, inclusiv schiul de inalta performanta. La inceput carving-ul a fost primit cu retinere in randul schiorilor, dar pana in ziua de azi putem spune ca acest stil a revolutionat technica schiului alpin. Acest nou trend s-a extins pe toate nivelele schiului alpin, de la incepatori pana la schiorii de inalta performanta, de pe partii amenajate pana in randul freerideerilor. Caracteristicul acestor schiuri este forma specifica, asemanator unui „piscot”, cu varfuri si cozi late, din cauza care au devenit mult mai „virabile”, ca inaintasii lor de acum 10-20 de ani.

Dar sa ramanem la alegerea potrivita! Inaintarea tehnologica nu a influentat regula de baza: cu cat cineva schieaza la un nivel mai inalt, are nevoie de schiuri mai lungi si mai rigide.

Inaltimea si greutatea schiorului
Proportiile nu s-au schimbat deloc. Din categoria schiurilor carving sa alegem cu 15 cm mai scurte fata de modelele traditionale, ceea ce inseamna aproximativ inaltimea schiorului (exceptie facand cazurile in care producatorii nu fac alte specificari, ca Blizzard, Salomon. In ultimii ani majoritatea producatorilor dezvolta diferite metode de calcul, pentru a usura alegerea schiorilor, sau se indica marimi (lungimi) unitare, care nu sunt cm „adevarati”, ci indica intervalul de inaltime, intre care este indicat alegerea respectiva. ( de ex. "165-175 cm", acesta indicand talia schiorului). Bineinteles, inca mai putem intalni cu marimi indicate in cm, dar din ce in ce mai rar. Acesta este „pretul” evolutiei, care la prima vedere se pare mai complicat... Cel mai sigur este sa cerem si parerea unui expert sau parerea vanzatorilor in magazinele de specialitate.

Greutate schiorului este la fel de importanta, in cadrul sistemelor de indexari. Cele mai bune exemple sunt modelele de schiuri destinate special pentru femei. Aceeasi schioare, cu aceeasi nivel de pregatire ca un barbat are greutate mai mica, datorita masei musculare mai reduse. Schiurile destinate femeilor, de obicei sunt notate cu „Lite”, „Lady”, sau „Woman”. Categoriile de schiuri pentru copii poarta specificatiile de "Junior", sau "J".

 Notes: cum cumparam schiuri, schiuri noi, sfaturi schi, schiuri carving, tehnica schi

Continut preluat de pe: Skimania, https://skimania.ro