La ski in Franta cu date GPS!
Vineri, 21 Septembrie 2007 4:40

Autor skimania

Pentru cei care este importanta statistica exacta cat au schiat intr-o saptamana, de acum incolo le sta la dispozitie instrumente exacte de masurare, pentru a convinge prietenii ramasi acasa. In noua regiuni de schi si snowboard din Alpii Francezi au introdus sistemul computerizat, pe baza tehnologiei GPS, care inregistreza cu exactitate aceste date.


Deja anul trecut a fost testat in numeroase locuri sistemul Sumit Tracker, care se pare ca a trecut toate examenele si de anul acesta functioneaza si pentru turistii dornici de statistici privind randamentul lor. Sistemul inregistreaza pe ce partii, cu ce viteza am alunecat timp de o saptamana, respectiv ce diferenta de nivel am parcurs dar avem posibilitatea sa aflam si cat timp am petrect pe instalatii sau in baruri...

Sistemul Sumit Tracker ne pune la dispozitie urmatoarele date: numele utilizatorului, nume statiune, data inceperii si sfarsitul inregistrarii, timpul petrecut pe partii, km. alunecati, km. petrecute pe  instalatii, viteza medie si maxima, diferenta de nivel parcursa, respectiv totalitatea timpului petrecut pe instalatii, pe schiuri si la odihna...

Incepand de acest sezon in noua regiuni de schi din Franta avem posibilitatea sa incercam sistemul: Val d'Isere, Tignes, Morzine, Les Gets, Les Arcs, La Plagne, Courchevel, La Tania si Meribel. Pentru a folosi sistemul, trebuie sa fixam pe brat un dispozitiv de marimea unui telefon mobil, cu care se poate schia lejer, fara sa ne deranjeze. La sfarsitul zilei, dupa ce am predat dispozitivul, datele sunt descarcate si imprimate intr-un raport de doua pagini colorate, cu toate datele mai sus amintite.

La baza functionarii sistemului sta tehnologia GPS. Dispozitivul fixat pe brat transmite pozitia schiorului in fiecare 5-10 secunde catre unuia din cele 30 de sateliti din jurul Pamantului. Aceste date sunt stocate in sistem, din care la sfarsitul zilei un soft intelligent ne ofera un tablel cu toate detaliile amintite mai sus.

Bineinteles, o astfel de „distractie” are si un pret. Cei care sunt hotarati ca vor sa incerce sistemul, recomandam ca prima data sa semnaleze intentia catre compania respectiva, deoarece in asa fel este un pic mai ieftin (16,5 £/zi). In cazul in care ne hotaram doar in statiune, inchirierea unei astfel de dispozitiv este de 25 Euro/zi. Exista si posibilitatea de-a opta pentru reduceri de grup, dar putem sa folosim si aparatul GPS propriu, pentru 15 Euro/zi.

Continut preluat de pe: Skimania, https://skimania.ro