Bulgaria, greu accesibil
Vineri, 21 Septembrie 2007 4:26

Autor skimania

Bulgaria este intr-o situatie norocoasa, teoretic ar putea sa traiasca din turism, deoarece dispune de conditii excelente: litoral superb, munti pentru practicarea sporturilor de iarna, cetati si alte monumente istorice… Lipseste doar un singur lucru, pentru ca turisti straini a putea savura aceste posibilitatitati, reteaua de drumuri pe care sa se poate cirula cat mai comod si in siguranta.


Cei care au mai circulat in Bulgaria recunosc ca e mai bine sa uitam drumurile mai lungi prin tara. De exemplu, din capitala pana la litoral avem de parcurs 4-500 km in mai mult de 7-8 ore (!), deoarece Bulgaria in mare parte dispune de sosele de o singura banda. In special in zonele montane trebuie sa ne pregatim  de o inaintare lenta intre camioanele de mare tonaj.

Situatia in timpul iernii este si mai grava. Drumurile catre statiunile de schi  - aproape la nivel occidental – devin aproape in totalitate inaccesibile, mai ales daca ninge. In acest caz drumurile catre Bansko si Pamporovo, practic nu mai exista, la marginea drumului peste tot ne intalnim cu masini oprite/blocate, facand imposibil circulatia pe soseaua de doua benzi.

In Bulgaria la ora actuala sunt in totalitate 350 km de sosele expres/autostrazi de doua benzi, care este enorm de putin, daca luam in considerare ca o mare parte din traficul Asia-Europa se desfasoara pe aceste drumuri. De exempu, in Elvetia – tara de trei ori mai mica ca Bulgaria – sunt 1600 km de sosele expres si autostrazi!

Bulgaria, dupa cum stim a devenit impreuna cu Romania tara membra a UE, deci sunt sanse ca acasta situatie a drumurilor publice sa se inbunatateasca. Se preconizeaza o investitie de 9 miliarde Euro, pana in 2015, din care aproximativ 50% va fi suportata de UE.

Continut preluat de pe: Skimania, https://skimania.ro