Noul Saab XWD, dotat cu cel mai modern sistem de tractiune integrala
Marti, 28 Octombrie 2008 16:42

Autor gabi

Sistem de tractiune integrala unic in categoria premium

O gama mai larga de performante de la Saab XWD

Solutia de demult asteptata de multi a sosit de la Saab. Marca suedeza a completat senzatia fara pereche a conducerii oferita de modelele sale 9-3 SportSedan si 9-3 SportCombi cu cel mai modern sistem de tractiune integrala, Saab XWD, care constituie deja un etalon in categoria premium.


Producatorul suedez de masini a fost faimos si pana acum prin faptul ca perfectioneaza armonia delicata dintre performanta, siguranta si confort in segmentul masinilor premium. Cerintele crescande si mai izolate din secolui XXI si puterea crescuta a motoarelor i-au indemnat sa introduca un nou sistem de tractiune, care ofera mai multa siguranta si confort : XWD.

Saab XWD este un sistem de tractiune integrala activa, inteligenta, care optimizeaza incontinuu distributia cuplului motor intre punti, asigurand manevrabilitate, stabilitate si aderenta excelente in orice conditii – inclusiv in ploaie si in cele mai stranse curbe.

Solutii inteligente

in masinile dotate cu XWD, motorul este amplasat in continuare in fata, transversal, dar exista si un ax cardanic care conduce cuplul la rotile din spate. Acolo, la puntea spate, un cuplaj Haldex decide cat cuplu motor va fi transmis la puntea spate si cat la puntea fata. Multe alte masini sunt dotate cu astfel de sisteme de tractiune integrala, insa XWD de la Saab mai contine doua trucuri inteligente, care fac din acesta un sistem mai sofisticat.

Indiferent de faptul ca rotile din fata aluneca sau nu, cuplajul Haldex din XWD este intotdeauna activ. in practica, acest lucru inseamna ca la deplasarea in linie dreapta pe teren plat, 90-95% din cuplul motor este transmis rotilor din fata, pentru ca astfel se obtine consumul minim de combustibil. insa in functie de viteza, pozitia pedalei de acceleratie, unghiul volanului si multi alti parametri, XWD poate transfera rotilor din spate o mare parte din performanta. in timpul accelerarii sau pe carosabil alunecos, aceasta valoare poate sa atinga chiar si 80%. De asemenea, o cantitate generoasa din forta propulsie este transmisa rotilor din spate in curbe, contribuind la stabilitatea masinii.

Al doilea truc al Saab XWD, mult mai complex : diferentialul din spate poate fi controlat  electronic de un dispozitiv, amplasat transversal, eLSD. in curbe, un astfel de Saab nu numai ca transfera cuplul motor la rotile din spate, dar in plus, poate transmite mai mult cuplu rotii exterioare.


in armonie perfecta


Sistemul Saab XWD functioneaza in armonie cu motorul, schimbatorul de viteze si cu modulele ABS/ESC. in fiecare secunda primeste 100 de semnale de la cei peste 20 de senzori ai masinii, inclusiv sistemele ABS si ESC. Prin prelucrarea datelor obtine informatii esentiale, cum ar fi viteza, miscarea rotilor, pozitia pedalei de acceleratie, gradul de patinare sau chiar unghiul de rotire al rotii.

Instalarea Saab XWD pe modelele 9-3 cuprinde montarea unui cadru special de completare, respectiv modificarea suspensiei, care astfel devine autonivelanta, iar toleranta la unghiul de cadere a rotilor creste la 50%. Alte modificari cuprind recalibrarea arcurilor si amortizoarelor, precum si cresterea sensibilitatii directiei.

Reglarea mecanismului de rulare al gamei 9-3 si sistemul de operare lauda munca inginerilor de dezvoltare din Trollhättan, Suedia, centrul Saab. in vederea perfectionarii sistemului XWD echipa de testare a parcurs peste 1 milion de kilometri in cele mai variate conditii meteorologice si de drum peste tot in Europa, respectiv pe pista Nurburgring in Germania si pe piste de testare din Italia si Spania.

Acum testele practice va asteapta pe Dumneavoastra - la orice reprezentanta Saab din Romania. Iar in luna Octombrie caravana Saab Turbo Gene va trece pe la fiecare reprezentanta Saab din tara oferind doritorilor, posibilitatea testarii unei game foarte largi de modele Saab.

Inscrie-te pe http://www.saab.ro/drive-test  la un tesdrive, acum.

Vizitati www.saab.ro  pentru mai multe detalii.

Continut preluat de pe: Skimania, https://skimania.ro