In culisele fabricilor Fischer
Duminica, 12 Octombrie 2008 4:33

Autor gabi

In cursului primaverii, mai exact in luna mai, am fost invitati in vizita la centru Fischer, unde am avut ocazia sa asistam la procesul de fabricare a schiurilor.  Daca vreodata veti avea ocazia de a vizita fabrica pe timp de vara, ar fi indicat sa cunoasteti inainte unele chestiuni, cum ar fi  etapele prin care schiurile ajung de la simple planuri pe rafturile magazinelor. Producerea si imbunatatirea performantei schiurilor este o evolutie indelungata. In randurile de mai jos va prezentam ce anume presupune acest proces.Pe baza comenziilor anterioare, in septembrie 2008, noutatile anului sunt livrate distribuitorilor, astfel incat schiurile ajung in magazinele de specialitate cu o luna inainte de inceperea sezonului efetiv.

Ceea ce trebuie sa retinem, este faptul ca, in august, se termina producerea noilor modele de schiuri. Martie este luna in care celebritatile si altii oameni importanti ai schiului, experti, concurenti primesc primele bucati al noilor modele. In februarie vedetele sunt schiurile, care sunt expuse la Targul International ISPO, targ care in 2009 va avea loc la Munich intre 01-04 februarie. In luna sarbatorilor, decembrie, 2007, au fost  prezentate prezentate tuturor distribuitorilor, noile modele de schiuri sub forma de skitest. In noiembrie incepe producerea schiurilor pentru tarile de peste ocean, Japonia si S.U.A.

Directorii de vanzari vor decide in octombrie viitorul noilor produse, a caror prima serie va fi fabricata in septembrie. Intre martie si august sunt produse si testate schiurile, atat in fabrica cat si pe zapada, pentru a putea efectua eventualele modificari survenite pana la sfarsitul verii. Proiectarea noilor modele se face intre lunile ianuarie si martie.

Astfel, noile schiuri cumparate de Craciun au fost fabricate vara si prezentate pentru experti iarna precedenta. Acestea abia cu un an inainte au fost proiectate, adica de la proiectare pana la prima  livrare au trecut aproape 21 de luni...

La centrul Fischer din orasul austriac Ried im Innkreis este expusa istoria infiintarii companiei. In 1924, Josef Fischer Senior infiinteaza o firma care produce schiuri si sanii, ajungand in 10 ani sa lanseze o linie intreaga de schiuri. Dupa al II-lea Razboi Mondial, companiei sale i se alatura si fiul sau, Josef Fischer Junior, care pana in 1955 reuseste sa extinda, inoveze compania, astfel incat deschide reprezentante peste ocean, in S.U.A si Canada. In anii `60, Fischer se infiinteaza Clubul de Schi Fischer si tot acum incep a fi produse schiurile stratificate, adica pe langa lemn este folosit si fibra de sticla. Prin perfectare continua, imbinand traditia cu solutii moderne, Fischer reuseste in anii `80 sa lanseze patine noi la Campionatul Mondial din Seefeld, iar in anii `90 sa aduca compania si in Rusia.


In ceea ce priveste rezultate obtinute in competitii oficiale, la Jocurile Olimpice de la Nagano din 1998, Fischer atinge recordul de 53 de medalii, iar n 2000 Sven Hannawald (GER) a castigat titlul de campion mondial la sarituri folosind Jump Ski de la Ficher. Tot atunci, Andreas Goldberger (AUT) a doborat recordul de 225 m la sarituri folosind aceleasi schiuri ca si colegul sau german. Jocurile Olimpice de la Salt Lake City din 2002 din nou Ficher a fost din nou in centrul atentiei obtinand 58 de medalii. De atunci si pana in prezent este permanent in atentia FIS,  a concurentiilor, a producatoriilor si expozitiei ISPO.

In cele ce vor urma dorim sa va prezentam secrete din culisele fabricilor Fischer, mai precis cum anume sunt fabricate aceste schiuri.

In trecut, fabrica unde au fost produse primele schiuri seamanau mai degraba cu un atelier de tamplarie, ceea ce nu e de mirare, tinand cont ca in trecut schiurile au fost fabricate integral din lemn. Chiar daca nu au disparut schiurile de lemn, astazi, in prim plan sunt schiurile stratificate. Printre straturile sale se afla diferite materiale, plastic, fibre de sticla, kevlar si alte aliaje. Schiurile sunt imbracate intr-un strat subtire si transparent de plastic, avand o grosime cuprinsa intre 0.5 si 0.8 mm. Acest strat protejeaza schiurile chiar si la -30 de grade, dar si de puternicele raze UV. Stratul urmator este ales in functie de stabilitatea mecanica si rezistenta.  Straturile vor fi intarite cu fibra de sticla si fibra de carbon pentru a atinge cotele specifice. Evident, aceste straturi cu marimi cuprinse intre 0.5 si 1 mm nu sunt alcatuite aleatoriu, majoritatea fiind dispuse pe lungimea schiurilor. Este de nepermis ca straturile sa se suprapuna, deoarece astfel schiurile se deformeaza si devin casante.

Pe langa aceste aliaje moderne, schiurile folosite la schi alpin, pana in zilele noastre contin miez de lemn, deoarece lemnul are acele caracteristici de baza, cum ar fi rezistenta, flexibilitatea si greutatea, necesare fabricarii acestor tipuri de schiuri. In uzinele Fischer din Ucraina, mai precis in orasul Mukachevo, inaugurate in 1988, se folosesc indeosebi plopul si fagul.

Cea mai importanta operatie este compresarea tuturor straturilor, a carei dificultate rezida in gasirea aliajelor perfecte, fiind vorba de o diversitate de materiale. Pentru aceasta se folosesc adezivi epoxi, tratati si modificati conform cerintelor si nevoilor schiurilor, adica sa reziste la diferente mari de temperatura si presiune.

Cand schiurile propriu-zise sunt gata, urmeaza fixarea canturilor si talpilor. Canturile in mod normal sunt confectionate din otel de calitate superioara,  dar este posibila si fabricarea lor din crom, material mult mai durabil.Talpile sunt realizate dintr-un singur material, polietilul, la care se adauga alte substante pentru a-i spori rezistenta. Bineinteles si aici exista diferente calitative oferite de masa moleculara a substantelor.

In linii mari, acestea sunt operatiile de baza prin care se naste o pereche de schiuri. Desigur, mai exista si altele care se efectueaza la final, cum ar fi fixarea aparatorului varfului schiurilor si inaltatorului.

In concluzie, putem afirma ca Fischer, marca inregistrata din 1961, este un brand reprezentativ in sport, care deopotriva prin traditie si inovatie, a reusit sa devina cea mai mare companie producatoare de schiuri. Speram ca in viitor sa putem patrunde si in alte fabrici de acest gen si ne vor permite mai mult sa folosim aparatul de foto, sau video...

by REKA

Continut preluat de pe: Skimania, https://skimania.ro