La sfarsit de sezon...
Joi, 3 Aprilie 2008 22:15

Autor skimania

La sfarsitul sezonului de iarna, schiorii si snowboarderii in general isi curata schiurile si le depoziteaza intr-un loc dosnic al casei. Sfatul nostru insa este, ca sa ne abatem de la aceasta rutina, consacrand mai mult timp pentru intretinerea echipamentului de schi la sfarsit de sezon, pentru a le pregati de “somnul de vara”.


Echipamentul de schi necesita mai multa atentie decat celelalte echipamente de sport: intretinerea corecta a schiurilor, a claparilor, respectiv a legaturilor este conditia indispensabila in prevenirea eventualelor accidente.

Cu terminarea acestor sarcini, ne putem salva multe inconveniente si munca in plus  pentru inceputul sezonului viitor, si in acelasi timp se prelungeste si durabilitatea echipamentului.

 
Schiurile:
- Cu apa calduta curatam schiurile de impuritati (mai ales daca au fost transportate pe portbagajul de pe acoperisul masinii, fara de a fi protejate). Putem spala si legaturile, deoarece si in timpul schiului intra apa in acestea. Dupa aceea le stergem pana ce se usuca complet, iar legaturile se vor lasa sa picure, dupa care vor fi lasate sa se usuce intr-un loc uscat, calduros, timp de cateva zile, ca umezeala sa evaporeze complet.
- In cazul in care unele impuritati nu pot fi indepartate cu apa pura, putem folosi o perie de unghii si sapun, dupa care se va clati cu apa abundenta.
- Verificam starea canturilor, iar in cazul in care sesizam ca sunt tocite sau stirbe, trebuiesc ascutite de un specialist, astfel la inceputul sezonului viitor nu va trebui sa ne facem probleme din acest lucru.
- In fiecare caz trebuiesc verificate deasemenea starea talpilor, ca nu cumva sa gasim vreo problema, iar daca totusi gasim, acestea trebuiesc reparate.
- In final, schiurile vor fi date cu ceara, bineinteles si canturile, iar marginea acestora va fi frictionata cu ceara calda intr-un strat mai gros, astfel canturile vor rezista gradului de umiditate din aer, care, si intr-un loc uscat poate cauza aparitia ruginei, cel mai mare dusman al schiurilor.    
- Schiurile vor fi depozitate vertical, intr-un loc uscat, daca avem un suport de schiuri, sa le pastram in acesta.

Informatii utile:
- Sa nu depozitam schiurile asezate pe talpa sau intoarse unul catre celalalt, legate strans la mijloc, deoarece materialul schiurilor se va “obosi” intre doua sezoane. Acesta inseamna ca asa-numitul “viraj telemark”, care este necesar pentru schiul confortabil si pentru siguranta, va disparea, pierdandu-si elasticitatea.    
- Echipamentul va fi pastrat in locuri uscate si spatii inchise, ferite de umezeala, deoarece, in caz contrar, rugina ataca repede canturile si pe langa acestea patrunde foarte usor si sub talpi, iar repararea unei talpi dezlipite poate fi foarte costisitor.

Legaturile:
- Trebuiesc si ele curatate la fel ca si schiurile.
- Valorile de desfacere a legaturilor trebuiesc cedate pana la valoarea minima, dar nu inainte sa notam care a fost valoarea reglata (cel mai sigur e sa notam aceasta valoare cu un marker direct pe schiuri, astfel informatia nu va fi pierduta). Primul pas este sa invartim surubul de reglare in directia opusa ceasului, pana ce aratatorul de valoare ajunge la nivelul minim al scarii. Telurile legaturilor de schi, care regleaza fixarea bocancilor, respectiv desfacerea acestuia in cazul in care este supusa la o presiune mai mare isi pastreaza cel mai bine elasticitatea, daca executam acest fapt.
- Verificam, daca legaturile sunt fixate pe schiuri in mod corect, daca nu se misca, iar daca sesizam ceva neobisnuit, este indicat sa ne adresam specialistului, fiindca este posibil ca suruburile necesita doar o strangere ulterioara (mai ales in cazul unor schiur noi).

Bocanci de schi:
- Este indicat sa scoatem captuseala bocancilor pentru a-l usca si in acelasi timp pentru a verifica eventualele rupturi.
- Daca captuseala este cu brant, este indicat ca si brantul sa fie scos afara si sa fie uscat separat.
- Partea exterioara a bocancilor va fi spalata si in interiorul ei, pentru a indeparta impuritatile care pot intra in bocanci o data cu zapada topita. Dupa acest procedeu, si aceasta parte exterioara va fi uscata bine, ca nu cumva sa ramana umeda.
- Urmatorul pas este de a verifica cataramele bocancilor, daca exista vreo ruptra sau crapatura in jurul niturilor sau pe elementele de legatura, care sunt supuse celor mai mari forte.
- Cataramele vor fi sterse cu ulei mecanic, astfel, in cazul componentelor din aluminiu sau otel, putem evita oxidarea sau ruginirea acestora, respectiv putem scade uzarea componentelor care apare in cazul folosintei.
- Captuseala curata si uscata poate fi pusa la loc, regland bocancii la strangere minima. Ultimul pas este asezarea bocancilor in suport, iar in cazul in care nu dispunem de asa ceva, un sacosel de panza va fi perfect pentru acest scop. In timpul in care acestea nu sunt folosite, bocancii vor fi depozitati intr-un loc uscat.

Informatii necesare:
- Captuseala nu va fi uscata in nici un caz in boanci, oricat de confortabila ar parea aceasta metoda, deoarece, pe de o parte nu se usuca complet, iar pe de alta parte zapada topita care a intrat in bocanci in timpul schiului, nu poate evapora de sub brant, unde, dupa un anumit timp poate cauza mucezire.

by TIMI

Continut preluat de pe: Skimania, https://skimania.ro