Centre de schi “indoor”
Vineri, 14 Martie 2008 21:0

Autor skimania

Daca Mahomed nu pleaca la munte...
Pimele centre de schi “indoor” s-au deschis la sfarsitul anilor '80 in Australia si Belgia. Entuziasmul insa este neintrerupta: se planifica constructia a 100 de centre noi, dar adevarul este ca dintre acestea se vor realiza doar cateva.


In zilele noastre functioneaza 50 de centre de schi “indoor” in 18 tari ale lumii. Cel mai mare snowdome's, adica “hala de zapada” de azi este “SnowWorld” din Olanda, unde functioneaza telescaunul cu 6 locuri, respectiv unde  s-a organizat in 2004 concursul de slalom calificat FIS.
  
Lista era condusa – timp de un deceniu – pana la demolarea ei – centrul “indoor” din Tokyo. Centrul spectaculos SSAWS, cu 13 etaje, asigurat contra cutremurului, a adus doar o gramada de pierderi pentru proprietarii sai, care in cele din urma au vandut terenul pentru primul magazin universal Ikea din Japonia.

Proiectantii acestor centre de schi “indoor” insa nu erau dezamagiti de loc de falimentul mega-centrului din Japonia, mai degraba acestia construiesc centre de schi din ce in ce mai serioase.

De exemplu, centrul  Xanadu din Madrid, functioneaza in centrul urias de magazine si distractii, sau noul centru predat recent in Dubai. In mod ciudat, nu demult s-a predat si primul asemenea centru din New Jersey, SUA. Cu siguranta, nu fiecare investitie noua valoreaza sute de milioane de dolari. In ultimii ani s-a ivit o adevarata competitie intre firmele transportatoare de amenajari technice pentu aceste centre acoperite, fapt care a cauzat caderea preturilor, astfel in acest an, s-au deschis numeroase centre “mai ieftine” in Noua Zeelanda, India si in China, care este pe calea de-a devine noua tara fanatica a schiului.

Fapt interesant, ca in tarile tropice, precum Malayzia si Thailanda, oamenii cumpara bilete in  aceste centre de schi in primul rand, nu datorita faptului ca ar fi interesati de schi, ci mai ales fiindca sunt dornici de a vedea si de a atinge pentru prima oara in viata lor zapada.

Cele mai noi tendinte
Recunoscand faptul, ca schiorii avansati se plictisesc repede de coborarea pe panta de 200 m, care tine 45 de secunde, iar puterea noutatii – conform careia poti schia in timpul verii intr-un centru situat la periferia orasului -  va trece repede, noile initiative se bazeaza pe alte bucurii legate de zapada. Funparc-urile, construite pentru snowboarderi si schiori freestyle, sunt la fel de potrivite pe teren acoperit precum pe teren liber.  

In acest sens, daca se realizeaza -  Unlimited Snow din Olanda va fi pe primul loc. Intre planurile intreprinderii inovative se numara prima data un parc de distractie de iarna, “The Arctic”, deschis langa Amsterdam in 2007. Aici, vizitatorii pot alege dintr-o serie de programe, astfel pot incerca sania cu motor, sau pe partiile si pistele colorate de poduri si tuneluri se pot bucura de zapada pe bob, sau deasemenea pot experimenta schiul fond sau calatoria pe o sanie trasa de cai. Cei care  se asteapta la mai multe emotii, pe langa celelalte terenuri hi-tech mai pot alege parcul de tobogani sau locatia bataliilor in zapada. Datorita efectelor speciale, aceasta locatie pare si mai reala, astfel aerul miroase a brad, iar la intrare oaspetii centrului aud pocnirea pasilor pe zapada proaspata rasunand din difuzoare.    

“Unlimited Show” a colaborat deja la relaizarea unui proiect asemanator in India. Lumea din “Snow World” este inconjurata de munti, de brazi artificiali, de casute montane si animale – printre care si pinguini – complteaza privelistea, care poate fi admirata din restaurantul situat mai sus. Centrul “indoor” din Hyderabad se bucura de o popularitate mare, mai ales in randul localnicilor, care s-au obisnuit cu caldura de 45 de grade.

Marketing reusit
Unii dintre centrele de schi obisnuite sunt mai prevazatori, incercand sa adune capital din castigurile partiilor artificiale. Mai multe terenuri de schi ”indoor” sunt sponzorizate de statiuni renumite de schi, unde schiorii pot procura bilete cu preturi reduse. Tinutul Salzburg a  investit in constructia centrului Allrounder din Germania. In schimb, cei care invata aici, sunt asteptati la prima proba de zapada, prin agentiile de turism locale.

Viitorul
Cele mai fascinante proiecte de centre de schi “indoor” vizeaza niste fantezii ale unor partii neinfinite, care sunt situate pe munti care se invart mereu. Ideea este ca partia aluneca sub picioarele noastre in continuu, pana ce ne obosim. Intr-un mod foarte inventiv, aceasta partie imaginara, care se invarte imprejur, trece regulat sub o “camara de zapada”, care asigura suplimentul proaspat de zapada pulbere. Ideea era formulata de Ski-Trac din Astria, care incearca inca din anii '90 sa realieze aceste planuri. O data, in cazul centrului Snowdonia din Wales Nord s-a parut ca ideea se va infaptui, insa mai degraba au gasit o locatie buna, respectiv posibilul cumparator in Estul Indepartat, mai precis China. 
 
Daca ideeea acestei partii pe teren inchis, care se invarte jur imprejur, n-ar fi de ajuns, planurile centrului  SnowVolution din Edinburgh suna mai interesant. Conform acestora, pentru distractia schiorilor s-ar construi 5-6 partii concentrice, de 10-20 m latime si o inclinare de 20-35 de grade. Discurile s-ar roti cu diferite viteze, creand coborari cu diferite nivele de greutate pentru schiori si snowboarderi. S-a planificat constructia a 12 asemenea partii in lume, pana in 2007.

SnowWorld – cel mai mare centru acoperit de schi
SnowWorld, intreprinderea din Olanda, intretine doua centre. Dintre acestea, cel mai mare este cel din Landgraaf, care s-a deschis acum 3 ani, care dispune de 3 partii, respectiv 8 teleschiuri, astfel fiind cel mai mare centru acoperit de schi din lume. Cea mai lunga partie este de 520 m, iar cea mai scurta, amenajata pentru copii si incepatori este o partie de 100 m, pentru exersare. A treia partie s-a predat in 2003, cu o lungime de 500 m. In timpul verii, snowboarderii cu rutina pot exersa trucurile pe un jump aparte. Cel mai inalt punct al acestei asezamant de 35. 000 m2 este de 80 m, in care functioneaza restaurante si magazine de sport. Primul centru SnowWorld este deschis in fata publicului inca din 1996 in Zoetermeer, Olanda, deasemenea cu 3 partii, o partie pentru copii, respectiv 8 schilifturi. Cea mai lunga partie are o lungime de 210 m respectiv o inclinare de 20%. 
 
Celelalte doua partii sunt de 160 m lungime. Asemanator celei mari, latimea acestei partii este de 30 m. Funparkul sta la dispozitia snowboarderilor si schiorilor freestyle. Temperatura interioara din aceste centre este reglata constant la valoarea intre -4 – 8 grade, astfel zapada asigurata de tunurile de zapada este garantata in fiecare zi al anului. Stratul de zapada de 40-100 cm  produs de tunurile de zapada care functioneaza o data pe zi este amenajata de ratracuri cumparate din Austria. Pretul unui bilet de adult pentru 8 ore este 27,5 Euro.

Snow Dome – Bispingen
Pentru iubitorii sporturilor de iarna, centrul Snow Dome Bispingen ofera nenumarate posibilitati de a practica schiul sau snowboard-ul la nivel de incepator sau profesional, in cursul intregului an. Distractia pe zapada pulbere a partiilor se imbina cu specialitatile culinare alpine, traditionale. Aici, vizitatorii sunt rasfatati cu delicii precum”Kasespatzle” sau “Kaiserschmarrn”. Academia de zapada ofera numeroase cursuri pentru incepatori sau avansati, pentru copii si adulti deasemenea. Fiecare curs este tinut de instructori de schi profesionisti. Intrarea la restaurant precum si la petrecerea legendara “Apres-Ski Party”, cu o panorama unica catre partii, este gratuita.

Distractie pe partii 365 zile din 365 pe an
Considerat de-a fi cea mai moderna facilitate de teren acoperit al sporturilor de iarna din Europa, centrul Snow Dome Bispingen va sta la dispozitie cu un telescaun, si un teleschi pentru a asigura o calatorie confortabila spre statia de varf (“Bergstation”), la partia de 300 m lungime si 100 m latime, amenajata cu zapada pulbere.

Cei care nu vor sa schieze sau sa practice snowboardul, nu trebuie sa renunte la experimentarea vantului pe propria piele, alunecand de pe partii. Deasemenea puteti face o scurta excursie coborand cu “Zipfelbob”.

Partia este deschisa de duminica pana miercuri de la ora 9 pana la ora 23, de joi pana sambata de la ora 9 pana la miezul noptii. Programul zilnic al restaurantelor este de la ora 9 pana la ultimul client.

Cursuri de schi si snowboard pentru toata lumea
Academia de schi ofera o gama bogata de cursuri pentru fiecare nivel de pregatire. Pentru multi vizitatori, aceste cursuri servesc drept ca pregatire pentru prima lor vacanta de schi in munti. Schiorii profesionisti pot participa la un curs intensiv de antrenament pentru a imbunatatirea technicilor de slalom sau de concurs. Echipamentul necesar poate fi inchiriat la fata locului.

Noul echipament “Just try it” (“Incearca-l”), poate fi testat la centrul de inchirieri de echipamente – unde va puteti juca cu cel mai bun si cel mai nou echipament, intr-u mod confortabil, fara de a investi sume enorme. Daca vizitatorii au de gand sa achizitioneze niste echipamente proprii, magazinul de pe varful muntelui ofera o gama larga de schiuri si snowboarduri.

Specialitati culinare alpine  
La fel ca si distractia de pe partii, masa traditionala alpina ofera mancarurui delicioase precum  “Kasespatzle” sau “Kaiserschmarrn”. Atmosfera calduroasa a casutelor precum si specialitatile culinare din alpi sunt garantiile unei experiente de neuitat pentru toata lumea. Gusturile tuturor clientilor sunt satisfacute, deoarece vizitatorii pot alege un restaurant ieftin cu autoservire, numit “Marktrestaurant” sau pot gusta un meniu delicios in atmosfera rustica de la “Dorfwirt”.

Situat la parter, “Almhutte” este un loc ideal pentru organizara petrecerilor de orice ocazie. Restaurantul a la carte “Otztaler Stube” cu meniu tipic alpin, ofera o varietate bogata de mancaruri, servite intr-o ambianta familiala, nu neaparat pentru schiori. In barul central, punctul de intalire a grupurilor, puteti gasi o gama bogata de bauturi si gustari.   
Despre Snow Dome Bispingen in detaliu

Constructiile centrului acoperit Snow Dome Bispingen au durat 11 luni in total, iar deschiderea oficiala a avut loc in data de 21 octombrie 2006. Stratul de zapada de pe partii este in jur de 35 cm. Chiar sub plafon s-au montat 13 tunuri de zapada – fiecare dintre acestea producand cea mai fina zapada pulbere in fiecare seara. Zapada este compusa doar din apa pura si aer rece ca gheata. Temperatura aerului in interiorul centrului se misca in jurul temperaturii constante intre -2 si -4 grade Celsius.

by TIMI

Continut preluat de pe: Skimania, https://skimania.ro