Aksel Lund Svindal calca pe urmele “stramosilor”
Luni, 10 Martie 2008 19:4

Autor skimania

Iubitorii schiului alpin si-au luat ramas bun de la Lasse Kjus, au varsat lacrimi pentru Kjetil Andre Aamond, iar anul trecut au sarbatorit din plin campionul sezonului 2007-2008 in general, tanarul talent al schiului din Norvegia: Aksel Lund Svindal.


Carte de vizita:
Aksel Lund Svindal
Data  si locul nasterii:
26.dec.1982, Lorenskog
Victorii:
♦ Campion Mondial dublu (coborare, slalom urias, 2007, Are)
♦ Medalie de argint la Campionatul Mondial (combinata, 2005, Bormio)
♦ Campionul Cupei Mondiale in general, in slalom urias si combinata (2007)
♦ Campion Mondial in Super-G (2006)
♦ Castigatorul cursei de 8 ori la Cupa Mondiala

Inca in anul 2002 a dovedit ca merita atentia tuturor. Pe vremea aceea, mai erau prezenti pe partii cei doi eroi din Norvegia: Lasse Kjus si Kjetil Andre Aamondt, insa pe urma vedetelor – aflati la varsta veteranilor – schia si tanarul, pe atunci de doar 20 de ani, Aksel Lund Svindal. Lasse Kjus si Kjetil Andre Aamond nu aveau de gand sa se retraga pana ce nu-si gasesc urmasul.

Desi, pe baza performantei sale din sezonul 2000-2001 (nu a obtinut nici un punct la Cupa Mondiala), Svindal nu s-a dovedit de-a fi cel mai potrivit pentru aceasta proba, in 2002 totusi a reusit sa sparga gheata. In urma cu 5 ani, la cursa din decembrie, organizat in Val Gardena (Italia), a obtinut locul 6 la slalom super urias, atragand atentia tuturor. Nici primul sau loc de podium nu se lasa mult de asteptat: cu o luna mai tarziu a obtinut locul 2 la concursul combinat al Cupei Mondiale din Kitzbuhel (Austria).

Aksel Lund Svindal, a carui prima experienta legata de Cupa Mondiala era cand l-a vazut la televizor pe Kjetil Andre Aamondt concurand, ne povestise: “Imi amintesc de primul cantonament, cand am antrenat impreuna cu baietii acestia. Totul a parut atat de ireal.”

De atunci, cu numeroase sezoane in spate, miscandu-se cu rutina pe campul Cupei Mondiale, Svindal a devenit schiorul Nr. 1 din Norvegia, dupa retragerea lui Kjus si Aamondt. Mai mult, in sezonul trecut Svindal a fost numit drept cel mai bun concurent al anului: cu doua titluri de campion mondial (coborare, slalom urias), marcandu-se prin obtinerea Cupei Mondiale in general, in slalom-urias si in combinata.

Aksel Lund Svindal – ca predecesorii lui din Norvegia – a devenit un schior allround excelent, inaltandu-se intre cei mai buni in toate cele 4 numere, care este un lucru semnificativ in seria concursurilor Cupei Mondiale, care sunt foarte stranse.

Svindal, care la sfarsitul sezonului 2006-2007 a facut o pauza de odihna mai mare, ne-a explicat “Daca esti capabil sa concurezi in toate cele 4 numere, sansa de a obtine rezultate bune este mult mai mare, iar concurentii care se pregatesc doar pentru o singura proba, sunt mult mai stresati decat mine”. Dupa aceea, a plecat in cantonament cu echipa din Norvegia, prima data in Spania, iar dupa aceea in Oslo. Apoi si-a continuat pregatirea pentru sezonul 2007-2008 in Noua-Zelanda si in Chile, care, dupa parerea lui, a fost foarte reusita. Dovada acestui fapt este ca la sfarsitul lunii octombrie a castigat concursul de slalom urias, organizat pentru deschiderea sezonului in Solden (Austria).

Dupa concurs, Svindal a mai adaugat: “Anul acesta ma simt intr-o forma mult mai buna decat sezonul trecut, care este necesar pentru a tine pasul cu ceilalti”, subliniand faptul ca inca nu se gandeste la Cupa Mondiala in general.

“Castigarea concursului de deschidere a sezonului seamana foarte mult cu meciul de fotbal, unde am marcat golul in primele cinci  minute. Mai am numeroase concursuri, respectiv si mai multi adeversari in fata. Ideea este sa fiu motivat si foarte rapid in continuare, astfel nici succesul nu va lipsi.” - spune Svindal.

Insa, anul trecut, in decembrie, Aksel Lund Svindal, detinatorul titlului Cupei Mondiale in general din Norvegia, a avut un accident foarte grav in Beaver Creek. La antrenamentele de coborare, organizate in America, la “trambulina” Golden Eagle de pe partia Bird of Prey, Svindal si-a pierdut controlul asupra schiurilor, cazand dintr-o inaltime mare pe cap si pe gat. Astfel Svindal si-a distrus fata, suferind fracturi de nas si de oase, si-a pierdut cateva dinti si rana de 15 cm adancime care i s-a format pe coapse, trebuia cusuta cu 13 cusaturi. Conform opiniilor medicale, Svindal trebuie sa rateze intregul sezon.

Aksel Lund Svindal, schiorul proeminent din Norvegia, a fost eliberat din spitalul Vail din America cu 11 zile dupa accidentul sau grav. Un om de afaceri din Norvegia a trimis un avion particular dupa campionul Cupei Mondiale in general din anul trecut. A urmat o perioada lunga de recuperare. Dupa ce s-a reintors acasa, a declarat pentru presa locala ca nu va grabi deloc reintoarcerea sa pe partii: “Am doar 24 de ani, mai am in fata foarte multe Cupe Mondiale. Nu conteaza daca trebuie sa fac o pauza mai lunga cu o luna sau doua.”

Aksel Lund Svindal a petrecut sarbatorile cu tatal lui, singurul lucru care-si doreste fiind linistea. Medicii spun ca leziunile sale se vindeca frumos. Si daca ar exista vreo sansa sa concureze inca anul acesta, cu siguranta acest lucru nu se va intampla. Svindal a declarat ca doar atunci va participa la  concursuri, daca se va simti destul de puternic pentru a concura cu sanse egale.

Singurul lucru care-l deranjeaza este faptul ca in cele 11 zile petrecute in spital dupa accidentul sau, a adunat 10 kilograme in plus. Insa cele mai placute momente erau vizitele facute de adversarii sai dupa accident. Convingerea lui Aksel Lund Svindal este ca schiul este un sport minunat datorita faptului ca si cei mai mari adversari de pe partii pot fi cei mai buni prieteni in viata cotidiana.

By TIMI

Continut preluat de pe: Skimania, https://skimania.ro