Warren Miller, regele filmelor despre schi
Marti, 16 Octombrie 2007 0:21

Autor skimania

In zilele noastre numele lui Warren Miller a devenit un concept. A schiat in locuri care apar doar in visele amatorilor de schi. Pe langa faptul ca a vizitat muntii si partiile de ski din America de Nord si Europa, a mai practicat acest sport in Muntii Anzi, Greonlanda, Antartica, pe culmile acoperite cu zapada din Africa Centrala,  sau cel mai nou in Noua Zelanda, ca sa mentionam doar cateva din sumedenia locurilor exotice.


Warren Miller s-a nascut in paradisul industriei de film, Hollywood, in 1924. La 13 ani incepe sa se initieze in schi, gasind intr-o buna zi acasa o pereche de schiuri. Primul sau echipament de schi arata astfel: in loc de clapari niste bocanci de tura, jeansi Levis, camasa de pijama, un pulovar, manusi de 35 de centi, pe care le-a inmuiat in parafina ca sa tina caldura si sa-l fereasca de umezeala. A cunoscut bazele schiului printr-un mod autotdidact, dintr-o carte de schi semnat Otto Lang, imprumutat de la un prieten.
 
Dupa ce a plecat de la armata, din cei 100 de dolari si-a cumparat  o camera de filmat. In urmatoarele doua sezoane a fost instructor de schi in statiunea Sun Valley, Ward Baker. Cazarea lor nu era insa un hotel luxos, mai degraba, si-au petrecut zilele intr-o rulota atasata de masina lor veche. Si-au petrecut zilele pe schiuri, s-au filmat reciproc, iar vara au inregistrat cunostintele lor din lumea surf-ului. Aceste filmulete, vizionate si de cercul lor de priteni, prieteni atat de entuziasmati incat au oferit cate o portie mare de  peste ton pentru fiecare data ce Miller difuza filmuletele inregistrate.

 Vazand succesul filmelor, Warren Miller si-a petrecut din ce in ce mai mult timp penru a studia lumea filmului, visand la o camera de filmat, marca Bell & Howell. Norocul l-a nimerit prin persoana lui Hal Genneen  si Chuck Percy, directorul firmei mentionate mai, care i-au devenit elevi intr-un sezon. Cei doi erau foarte generosi cu Warren, deoarece putea sa foloseasca aparatul, chiar  daca nu l-a putut plati decat peste 3 ani.

Ca incepator, a fost clar, ca doar atunci vor iesi bani din acest hobby, daca va gasi o sala pentru difuzarea filmelor si daca va avea un echipament mai bun pentru a editarea si taiarea filmelor. Pentru toate acestea avea nevoie de 100 de dolari, pe care l-a strans in final imprumutand de la 4 prieteni. Dupa restituirea banilor, a ramas continuu in datorii. Urmau anii falimentului financiar, cand a lucrat la constructii, renovari pentru a finanta cheltuielile filmatului in sezonul de schi. Chiar si masina lui a fost dat la amanet!

Filmele sale au fost difuzate iarna in statiuni de schi si orase, unde castiga 11 dolari fiecare data sau chiar si mai mult. Aceasta suma era suficienta sa-si plateasca camera de hotel de  4 dolari, iar restul il consuma filmatul. In totalitate a stat in 210 de hoteluri si a difuzat filmele in mai mult de 130 de orase.

Adevaratul avant a fost adus de sezonul 1949/50 in Port Angeles. A durat trei zile pana ce a ajuns cu masina la aceasta destinatie. Desi castigul era doar de 8 dolari, fiind in Washington, a mai tinut niste difuzari si in Seattle respectiv Vancouver. Cu cele doua din urma a castigat in total 615 de dolari. Urma o serie de alte cereri, iar calatoriile lungi cu masina au fost inlocuite cu o optiune mult mai comfortabila, avionul.

Filmele extreme de schi se inspirau cateodata din accidente groaznice si unghiuri extraordinale ale camerei de filmat, extinzandu-se mai tarziu si catre filme despre alte sporturi (surf, skateboard, snowboard etc.) filmele lui Warren Miller au fost cumparate chiar si de ESPN. In fiecare toamna a reinceput difuzarile filmelor, iar iarna filma noi materiale. Anual a parcurs si a schiat mii de kilometri, intalnindu-se in timpul drumului cu oameni extraordinari.

In 1983, cu mai mult de 500 de filme in spate, Warren Miller, pentru a spori succesul national al filmelor sale, s-a aliat cu cateva organizatori cunoscuti de concerte si turnee. Dupa 5 ani de colaborare Warren Miller a realizat greseala facuta cu aceasta alianta, unicitatea filmelor nefiind intelese de echipa. Apogeul constituia momentul cand acestia au vrut sa-l trimita pe Warren Miller la niste ore de formarea vocii. Multi oameni considerau ca vocea lui Miller este o adevarata curiozitate, iar echipa chiar asta a vrut sa-l schimbe. El a respins ideea, angajandu-l pe fiul sau, Kurt, pentru a prelua mai tarziu munca lui. Ideea lui era de a-l ajuta pe Kurt timp de 2 ani, dupa care Warren se va retrage. Dupa cum sti nu asa s-a intamplat! Era evident, ca unele filme erau marcate de organul vocal si prezenta lui Miller. In anii 1995 si 1998 urmau noi incercari de retragere din lumea filmului, cu mult sau mai putin succes. Kurt a vandut firma la Time Warner, iar ultimul film in care Warren Miller a participat era intitulat „Impact”. Desi multi oameni credeau ca Warren Miller a avut un rol important in crearea filmului „Higher ground” din 2005, acest lucru este fals. In acest film doar inregistrarile au fost folosite!

Warren Miller a facut mai mult decat 750 de filme. In anii ’80-’90 filmele noi erau prezentate pe parcursul turneelor nationale, aceste difuzari marcand totodata si inceputul festiv al sezonului de schi in America. In zilele noastre el s-a retras complet din lumea filmului si in prezent, la 83 de ani se ocupa de scrierea unei carti intitulate „What Are You Doing with the Rest of Your Life.”

Filmele lui Warren Miller, fara intentia de a le include pe toate:
- Deep and Light (1949)
- Wandering Skis (1952)
- Ski Fantasy (1953)
- Have Skis, Will Travel (1953)
- Symphony in Skis (1954)
- Are Your Skis on Straight? (1958)
- Many Moods of Skiing (1961)
- Ski on the Wild Side (1967)
- The Way We Live Now (1970)
- There Comes a Time (1975)
- Skiing on My Mind (1976)
- Color of Skiing (1976)
- Ski ala Carte (1978)
- Winter Fever (1979)
- In Search of Skiing (1979)
- Ski in the Sun (1981)
- Ski Time (1983)
- Sno Wonder (1984)
- Ski Country (1984)
- Learn to Ski Better (1985)
- Steep & Deep (1985)
- Cameras in Motion (1986)
- White Winter Heat (1987)
- Beyond the Edge (1987)
- Steeps, Leaps & Powder (1988)
- Excape to Ski (1988)
- White Magic (1989)
- Extreme Winter (1991)
- Born to Ski (1991)
- Steeper & Deeper (1992)
- Ski Film Festival (1992)
- Black Diamond Rush (1993)
- Vertical Reality (1994)
- Endless Winter (1995)
- Snowriders (1996)
- Freeriders (1998)
- Fifty (1999)
- Ride (2000)
- Cold Fusion (2001)
- Storm (2002)
- Journey (2003)
- Waiting for the Snowfall (2003)

by TIMI

Continut preluat de pe: Skimania, https://skimania.ro