Lista pentru schiori: statiuni ce trebuie vizitate
Vineri, 27 Octombrie 2017 3:53

Autor gabzso

Lista pentru schiori: statiuni ce trebuie vizitate

Daca am intreba zece schiori, care sunt cele sase statiuni de schi unde ar dori sa ajunga neaparat pe parcursul vietii, mai mult ca sigur, ca vom regasi pe lista cel putin treizeci de locuri. Desigur, sunt cateva statiuni unde de obicei vor sa ajunga mai multe persoane ca de obicei, dar desigur, fiecare “lista” este subiectiva. Inclusiv aceasta…

Untitled document

Chamonix

Statiunea Chamonix  din Franta este considerata unul dintre Mecca de schi alpin, aici cel putin odata trebuie sa ajunga toata lumea aici. Locul primei Olimpiade de iarna (1924),  parte al asociatiei Best of the Alps, ofera o  experienta de neuitat. In jurul orasului se regasesc o serie de partii excelente (mai mult de 180 km), cu diferite grade de dificultate. Insa unele sisteme de partii nu sunt legate intre ele. Daca vrem sa ajungem dintr-o “sub-statiune” in alta, trebuie sa coboram muntele si sa ne urcam pe skibuss-urile gratuite cu skipass, reteaua de skibuss-uri alcatuind un sistem aproape perfect, ele circuland foarte des.Cu toate acestea, nimeni nu va regreta daca viziteaza statiunea Chamonix, chiar si numai pentru a vedea doua atractii intr-adevar unice. Unul dintre acestea este Aiguille du Midi, cu o altitudine de 3842 metri, unde va  va urca o telecabina mare in 20 de minute si de unde putem admira de indeaproape varful Mont Blanc. Al doilea este Mer de Glace, Marea de gheata, care este cel mai mare ghetar din Alpi, avand 14 de km. Aici se poate ajunge cu trenul pana la Montenvers, iar cu o alta telecabina putem ajunge in interiorul ghetarului.

Trei Vai (Trois Vallées)

Ramanand tot la gali, putem afirma fara exagerari: Trei Vai (Trois Vallées) este imbatabil. Chiar daca luam separat statiunile de schi care alcatuieste gigantul centru de schi si asa ofera zile de neuitat vizitatorilor, iar pe partiile  cu diferite grade de dificultate, cu o lungime totala de 600 de km nimeni nu se va plictisi nimeni. Situat la 2300 de metri deasupra nivelului marii, Val Thorens este orasul situat la cea mai mare altitudine din Europa, iar de deasupra acestuia, de la Cime Caron (3230) vom avea parte de o panorama minunata – putem vedea partea mai aspra, mai stancoasa a Mont Blanc - , partiile situate la o altitudine mai mare si ghetarul Peclet unde se poate schia chiar si in luna Mai, ofera o experienta de neuitat.Les Menuires este alcatuit din mai multe parti, acelasi lucru se poate afirma si despre Meribel, respectiv Courchevel. Cel din urma este speciala deoarece langa partiile de schi s-a realizat un aeroport mic, unde zilnic se aterizeaza mai multe avioane private – nu este de mirare ca vedem multe subtitrari in limba rusa in oras si la lifturi. Ceea ce este sigur: Ar fi pacat sa nu vizitati aceasta regiune fantastica!

Sella Ronda

Putin spre Est, pe partea italiana a Alpilor, la granita dintre Tirolul de Sud, Trentino si Veneto se gaseste patru statiuni de schi – Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa si Arabba, iar reteaua de instalatii care leaga aceste statiuni, ofera o experienta unica. Desi, ca sa finalizam circuitul Sella Ronda, trebuie sa parcurgem doar 35-40 km, din grupul de partii care totalizeaza 500 km, in functie de stil este nevoie de 3 – 5 ore.Pe un teren moderat, putem schia in ambele directii in jurul stancii uriase Gruppo Sella, avand varfuri mai inalte de 3000 de metri. Si daca suntem aici, nu ar trebui sa ratam ghetarul Marmolada din Arabba care incepe de peste 3000 de metri de altitudine.

Cortina d'Ampezzo

Regina Dolomiti – asa se numeste simplu si nobil statiunea de schi cea mai renumita din Italia, Cortina d’Ampezzo, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.  Regina trebuie sa fie vazuta si este sigura ca, locul unde s-a desfasurat Olimpiada de Iarna din 1956 nu ne va dezamagi. Putem schia la peste 1700 de metri  diferenta de nivel in sistemul de partii care totalizeaza 115 de km.O putem vizita Cortina d’Ampezzo incepand de la sfarsitul lunii noiembrie pana la inceputul lunii mai, si este garantat ca ne vom simti bine. Pe langa partiile acoperite de zapada putem alege si alte activitati, deoarece regasim aici un pationar, piscine, mai multe terenuri de tenis interior si multe-multe magazine.

Kaprun - Kitzsteinhorn

Pana la cel mai apropiat ghetar de noi trebuie sa calatorim doar ceva mai mult de 800 km de la granita, iar Kaprun-Kitzsteinhorn va fi recunoscator pentru incredere. Statiunea de schi pe ghetar din Austria s-a dezvoltat foarte mult in ultimele doua decenii. Aici putem schia deja de la mijlocul lunii octombrie, sau la sfarsitul sezonului, la finalul lunii mai.Desi partiile de pe ghetarul propriu zis sunt doar 41 km - variate, ce este drept – acesta este locul care trebuie vizitat. Mai mult, de la ghetar putem admira varfurile din zona de peste trei mii de metri, iar in adancime putem vedea Zeller See, care este la fel de albastra ca in cartile postale.

Valea Stubai

In final, cea mai mare statiune de schi pe ghetar din Austria se gaseste la Valea Stubai. O parte din cele peste 100 de km de partii de schi a fost marcata pe ghetarul Stubai, dar din Octombrie pana in Mai nu doar aceste, ci in general si celelalte locuri sunt acoperite de zapada si potrivite pentru sporturi de iarna.O specialitate a statiunii este restaurantul cu autoservire la Eisgrat la o altitudine de 2900 metri, care este renumit pentru pastele gustoase preparate de ei – merita sa gustati mai multe feluri. Construit de cativa ani la o altitudine de 3200 metri, belvederea Top of Tyrol putem admira o priveliste spectaculoasa de la statia superioara a telecabinelor pana unde vedem cu ochii.

Continut preluat de pe: Skimania, https://skimania.ro