Info statiuni

ski3

Skimania Gothaer
Lectii de schi pentru seniori
Din ce in ce mai multi oameni in varsta incep sa invete sa schieze. In Romania multi considera ca schiul a ramas afara din viata lor, iar acum poate chiar dupa depasirea varstei de 50-60 de ani vor sa faca primi pasi pe schiuri.


Tinerii parinti de multe ori pleaca la o vacanta de schi cu bunicii, pentru a ingriji copii in timp ce ei schieaza. Insa, vazand nepoteii, bunicii si bunicele de multe ori se inscriu la lectii de schi. Schiul, independent de varsta, este un sport deosebit de distractiv si palpitant. Proverbul “Mai bine tarziu, decat niciodata” este valabil si la schi.

Este greu de definit cine intra in categoria de varsta a seniorilor. Exista oameni care niciodata nu se vor considera seniori, iar altii se considera membrii a acestei categorii mult prea devreme, spunand: “Sunt prea batran pentru acest lucru”. Insa cine a invatat deja sa schieze si a devenit adeptul acestui sport, va renunta foarte greu la practicarea schiului. Ei sunt maniacii, care vor schia pana ce au puterea sa mearga. Elvio, cunostinta mea in varsta de 92 de ani, se misca vizibil mai bine pe partii, decat fara schiuri. Intrebarea este insa, cand nu este inca prea tarziu ca sa invatam schiul?

Schiul poate fi invatat de toti, cei care dispun de cultura generala a miscarii, respectiv de o stare buna de sanatate. In mod firesc, acesta este valabil si la persoanele mai in varsta (Sa ne gandim la faptul ca am invatat sa mergem, care este un lucru si mai dificil). Niste adevaruri de baza insa trebuiesc respectate. Majoritatea acestora sunt legate de starea de sanatate. Cu trecerea anilor, organismul se transforma, imbatraneste. Oasele devin mai vulnerabile, iar ranile se vindeca mult mai greu.  

Majoritatea oamenilor mai in varsta sufera de supragreutate, fapt care influenteaza sistemul de circulatie sanguina, rezultand in oboseala timpurie. Musculatura, articulatiile si organismul in general nu mai pot face fata eforturilor ca in tinerete. In ansamblu, procesul de invatare necesita mai mult timp, precizie, respectiv mai multa precautie din partea oamenilor mai in varsta. 

Cel mai important lucru trebuie sa fie siguranta, fara compromisuri. Cei care, la o varsta mai inaintata vor sa invete schiul, in mod obligatoriu trebuie sa apeleze la ajutorul unui instructor de schi. Instructorul poate sa aprecieze progresul elevului, respectiv sa selecteze exercitiile care nu prezinta nici un pericol pentru acesta, astfel, prin precautiile sale poate asigura sanatatea elevului.

Deasemenea, la alegerea echipamentului suntem sfatuiti sa cerem ajutorul unui specialist. Cel de-al doilea fapt, care trebuie luata in considerare este confortul. Confortul este foarte important mai ales in cazul echipamentului de schi, la alegera bocancilor, schiurilor si al imbracamintii. Scopul sciului la seniorilor nu este de a concura cu cei mai buni schiori pe partiile negre, mai degraba, de a savura din plin coborarea, miscarea si aerul proaspat intr-o companie buna. Datorita acestui fapt, echipamentele trebuiesc alese tinand cont de lucrurile mentionate mai sus.

Hainele trebuie sa fie calduroase, usoare, daca e posibil dintr-un material natural. Haina potrivita ne permite sa ne miscam liber, totodata mentinandu-ne caldura trupului. Intr-un mod ideal, bocancii de schi trebuie sa fie mai moi, luand in considerare si greutatea elevului. Deasemenea, bocancii trebuie sa se potriveasca perfect, pentru a asigura stabilitatea gleznei si al picioarelor. Foarte important este captuseala, care trebuie sa fie calduroasa si confortabila, de aceea sa nu ne lasam convinsi ca ”mai tarziu se vor largi cu purtatul”. Pana cand acest lucru s-ar intampla, cheful nostru de a schia ar trecea cu siguranta.   

In magazinele de sport, bocancii alesi pot fi ajustate perfect la picioarele schiorului. Ajustarea bocancilor necesita si formarea captuselii. Acest lucru insa presupune cumpararea unei perechi noi de bocanci. Sfatul nostru este insa, sa ne ferim de achizitionarea unei perechi “second-hand”, deoarece acestea s-au adaptat deja la picioarele altora, iar sansa este minima ca ne va oferi si noua acelasi confort. Cu schiurile mai scurte (carving), schiul este mult mai usor si mai placut. La o viteza mai mica, aceste schiuri faciliteaza virajele de carving, tinute pe canturi, deasemenea greutatea ce cade pe musculatura este redusa folosind aceste schiuri. Caracteristicile de torsiune al acestor schiuri sunt bune, de aceea nu reactioneaza intr-un mod agresiv la fortele, care se ivesc in timpul schiului.

Daca echipamentul bine ales se imbina cu o technica corecta de a schia, atunci in mod sigur rezultatul va fi o miscare placuta, fara de a ne suprasolicita organismul sau articulatia. Mai recent, aceasta technica este numita “carving wellness”, care a aparut ca o noutate a ultimilor ani. In realitate insa, nu este vorba doar de o technica, ci despre toate bazele stiintifice al acestuia respectiv echipamentul necesar. In zilele noastre se produc schiuri carving speciale, “wellness”, care dispun de particularitatile mentionate mai sus: lungimea lor este de 130-140 cm, totusi nu sunt schiuri pentru copii, deoarece sunt mult mai tari decat acelea. Pe langa lungimea lor redusa, mentin perfect virajul. Technica noua, respectiv instruirea acestuia, poate fi regasita deja in oferta mai multor hoteluri wellness.

by TIMI

Topicuri asociate

Stiri

"Articole: Lectii de schi pentru seniori" | 0 comentarii
Prag
Reîncărcare

Comentariile apartin celui care le-a trimis. Nu ne asumam nici o responsabilitate pentru continutul lor.


 
 
 
Portal partener outdoormania.ro
Statiuni de vara in Austria
Ofertele outdoor ale zilei


Catalog |Contact | FAQ | Termeni si conditii | Recomandare | Clienti | Protectia Consumatorilor - A.N.P.C
Statistici | Publicitate | Cariera | Integrare in pagina web | Documente oficiale | design by: creyons