Info statiuni

ski3

Skimania Gothaer
Cele mai tari fun park-uri din lume
In ultimii ani, multumita atentiei de care s-au bucurat fun park-urile, nu mai este necesara strabaterea a mii de kilometri, pentru a trai experiente unice, deoarece s-au construit fun park-uri si mai aproape. Cele din  Silvretta Nova si Mayrhofen sunt cele mai performate, in consecinta si cele mai populare.


Sa presupunem ca deja sunteti experti in lumea freestyle asa ca nu va mai ramane decat sa va bucurati din plin de fun park. Si totusi se ridica intrebarea: care este destinatia perfecta? In tarile anglo-saxone, intelegem prin aceasta Statele Unite al Americii si Canada, respectiv Australia si Noua Zeelanda, este de neimaginat ca o partie sa nu aiba fun park, situatie care nu este deloc asa in Europa.

SUA si Canada, gigantii fun park

In primul rand, efectuati un tur imaginar in tara de provenienta a fun park-urilor  sau mai bine zis a “terrain park”-urilor, asa cum sunt numite aceste park-uri peste ocean. In SUA exista zicala "east is park, west is powder", adica estul apartine park-urilor, iar vestul e paradisul zapezii afanate. Cu putina cultura geografica va puteti da seama ca aceasta zicala este adevarata.

Big Bear Mountain din California este cel mai mare park de acest gen din lume, afirmatie care este dubitabila, tiind cont ca “lumea” pentru americani tine pana la Oceanul Atlantic. Dar nu doar acesta ar fi motivul indoielii. Un alt argument ar fi faptul ca, tot ce se afla in acest fun park gasim si in regiunea Vorarlberg si anume:

- un super half-pipe (lungime 177 m, 24 m latime si 5,5 m inaltime)
- un standard half-pipe (lungime 122 m, 17 m latime si 3,6 m inaltime)
- jumps (tables, hips, step-downs, spines, rolls, s-turns, quarter-pipes)
- jibs ( rail, box si wallride)
- un snow skate park special pentru snowskater si/sau pentru snowblader

Ramanand tot in SUA, daca luati Ski-Guide-ul puteti afla clasamentul celor mai bine dotate fun park-uri, ceea ce este drept, doar din State. Interesant este faptul ca in lista nu este reprezentata  Big Bear, iar afirmatia "east is park, west is powder" este combatuta prin faptul ca park-urile amintite in lista sunt situate in vest, mai putin Stratton:

- Breckenridge
- Buttermilk
- Copper Mountain
- Jackson Hole
- Mammoth Mountain
- Northstar at Tahoe
- Park City
- Stratton
- Vail
- Whistler Blackcomb

Daca studiati poze cu aceste terrain park-uri, va puteti da seama cat de inaintati sunt in ceea ce priveste domeniul fun park. In Breckenridge sunt in total 8 terrain park-uri dotate cu tot ce trebuie intr-un asemenea park. Dintre acestea cele mai mari sunt  Freeway Super Park, respectiv Frontside TV. In California, in Mammoth Mountainen exista 3 park-uri cu 40 de rail-uri si boxe, 50 jumperi si 3 half-pipe. Dar nici estul nu se lasa ma prejos; fun park-ul  Stratton are 4 half-pipe, primul fiind construit in 1988.

Nici Canada, nu se lasa mai prejos; in fun park-ul Big White s-au investit 2,5 milioane de dolari.  Dupa parerea mai multora acesta este cel mai bun fun park din America de Nord. Cele doua half-pipe-uri, cel standard si super, sunt amenajate, preparate de ratracuri noi-noute Zaugg Pipe Monster. Astfel de utilaje sunt folosite atat pentru competitiile  Winter X Games, cat si pentru Vans Triple Cown. Statiunea Telus are fun park-uri cu instalatii proprii, care uneori, noaptea sunt luminate. In uriasa statiune, Whistler, exista deasemenea fun park-uri cu retele de instalatii profesioniste, conform americanilor, Poley Mountain se afla pe primul loc.

Calatorie in tara cangurului si in Noua Zeelanda

In Australia, sau chiar in Noua Zeelanda , freestleri sunt si aici rasfatati. De exemplu, in Noua Zeelanda exista “o partie”, care nu este altceva decat un fun park mare, cu numeroase boxe, rail si half-pipe.

Snowpark-ul, este in sine o creatie unica, deoarece nicunde in lume nu exista un park de sine statator, fara sa contina si partii “normale”. Pretul unui abonament, costa in jur de 35 euro pe zi, iar un abonament pe intreg sezonul este putin mai piperat, fiind de 600 euro.

Fun park-ul pe batranul continent

In Europa vestica (Franta, Andora), conform statisticilor, fun park-urile, in proportie la 40% sunt folosite de schiori. In Meribel (Franta) exista 2 park-uri,  Platierest si Arpassont, in care pe langa half-pipe, se afla o partie skiercross lunga de 650 m. In nord, se spune ca la Hemsedal se afla cel mai grozav park din Scandinavia si totodata din Europa.

In fiecare an, Snow Park testeaza fun park-urile din Alpi conform diferitelor criterii. Acestea fiind spuse, putem afirma ca fun park-ul din Mayrhofen si Silvretta Nova (Austria) sunt cele mai performate, urmarite atent de Laax  (Alpenarena) din Elvetia. Dar sa nu uitam nici de Ischgl (Austria)! Snowpark care dispune printre altele de 12 jumperi, 2 half-pipe si 2 partii  skiercross.

by REKA

Topicuri asociate

Stiri

"Articole: Cele mai tari fun park-uri din lume" | 0 comentarii
Prag
Reîncărcare

Comentariile apartin celui care le-a trimis. Nu ne asumam nici o responsabilitate pentru continutul lor.


 
 
 
Portal partener outdoormania.ro
Statiuni de vara in Austria
Ofertele outdoor ale zilei


Catalog |Contact | FAQ | Termeni si conditii | Recomandare | Clienti | Protectia Consumatorilor - A.N.P.C
Statistici | Publicitate | Cariera | Integrare in pagina web | Documente oficiale | design by: creyons