Noutati in Tonale 2006-2007 (Italia)
Joi, 20 Septembrie 2007 19:35

Autor skimania

Tonale face parte din acelea putine regiuni de schi din Europa, pe ghetarul careia se poate schia si in timpul verii. In acest sezon schiorii si snowboarderii sunt asteptati cu surprize si in zonele cu o altitudine mai joasa: in sfarsit se finalizeaza si se pune in functiune telecabina de lagatura intre Tonale si statiunea invecinata Ponte di Legno.


Luand in considerare celelalte dezvoltari infrastructurale din anul trecut, este de inteles ca nu au mai fost fonduri suficiente, dar poate nici energie pentru a finaliza aceasta lucrare la termen, care de altfel la ora actuala devine coloana vertebrala a celor doua regiuni legate in retea.

In anul acesta insa putem conta pe faptul ca va fi functionabila regiunea de schi Tonale – Ponte di Legno, care totodata este si cea mai ’abrupta’ regiune de pe continent. Regiunea de schi, care ofera si partii de peste 3000 m, ofera un domeniu schiabil cu o diferenta de nivel de aproape 1900 m!

Telecabina de legatura, a carei realizare a fost urmarita cu un interes deosebit inlocuieste skibusul, asigurand astfel o regiune de schi si snowboard cu peste 100 km partii. Telecabina porneste din Ponte di Legno, de la altitudinea de 1261 m si ajunge in statia superioara, la baza ghetarului la altitudinea de 1920 m. Cabinele de 8 locuri asigura  o capacitate de transport de 1800 pers/ora, iar calatorii beneficiaza de un  timp de odihna de 14 min, timpul de parcurgere al traseului.

Se planuieste ca dupa sezonul de iarna 2007/2008 va avea si functia de mijloc de transport interurban pe tot parcursul anului intre Tonale si Ponte di Legno. Localnicii sunt foarte mandrii de aceasta realizare prin care se implineste visul lor de 30 de ani. Inaugurarea telecabinei va avea loc in data de 2 dec. 2006 in cadrul unui festival grandios.

Pana la predarea oficiala a instalatiei vor mai fi efectuate multe testari, justificate atat de lungimea traseului de aprox. 5 km cat si de structura traseului, intrucat sectiunea abrupta catre ghetar incepe doar de la statia intermediara.

Pe langa aceste dezvoltari infrastructurale merita sa amintim ca pentru sezonul acesta a fost marita si capacitatea tunurilor de zapada, dar in timpul verii au fost efectuate si diferite lucrari de corectie si nivelare pe partii. Pentru deservirea retelei de tunuri de zapada se cunstruieste un lac de acumulare de 30000 m³.

Continut preluat de pe: Skimania, https://skimania.ro