Alegerea potrivita a dificultatii partiilor
Joi, 30 Decembrie 2021 18:7

Autor gabzso

Untitled document

Alegerea potrivita a dificultatii partiilor este foarte importanta, viata ta poate depinde de asta!
Cum probabil stiti partiile de schi sunt marcate cu diferite culori, in functie de dificultatea acestora. Un comedian spune, ca culoarea albastra indica faptul ca acolo pot fi obtinute doar pete albastre, pe partia rosie poate sa curga sangele, iar pratia neagra poate sa fie chiar fatala.Untitled document

Totusi, hai sa luam subiectul mai serios, dificultatea unei partii este indicat de aceste semne si culori conventionale in toate statiunile de schi.

Semnul VERDE de partie („pasunea gastelor” in jargonul schiorilor) este folosit in principal in Franta pentru partiile foarte usoare (inclinarea versantului cu pana la 11 grade).

In cea mai mare parte a Europei, marcajul incepe cu culoarea ALBASTRA, traseele marcate cu albastru sunt recomandate cu siguranta pentru incepatori. Inclinatia partiilor marcate cu albastru nu depaseste 17 grade.

Partiile ROSII cer deja cunostinte avansate de schi, sunt de dificultate medie, cu o inclinare de 17-24 grade, ceea ce corespunde unei pante de 30-45%.

Orice partie care depaseste inclinatia de 24 de grade (45%) este deja partie NEGRA. Aceste partii abrupte sunt recomandate doar celor avansati, increzatori si cunoscatori de tehnici de schi.

In domeniile schiabile organizate, intretinatorii partiilor sunt responsabili pentru informarea schiorilor despre dificultatea partiilor. Marcajele verde - albastru - rosu - negru sunt plasate pe harta de schi, in varful partiilor, la intersectii si langa partii. Pe baza indicatoarelor, schiorii sunt liberi sa-si aleaga partiile potrivite, in functie de propriile abilitati de schi, conditii meteorologice si calitatea zapezii.

Continut preluat de pe: Skimania, https://skimania.ro