Info statiuni

ski1

Skimania Gothaer
Tipuri de schiuri
Untitled document

Vrem sa va venim in ajutor in cazul in care doriti sa va achizitionati o pereche de schiuri si nu stiti de unde sa incepeti, avand in vedere faptul ca exista atatea varietati si modele disponibile pe piata.Untitled document

Vrem sa raspundem catorva dintre cele mai frecvente intrebari ale incepatorilor cu privire la schiuri: Care sunt schiurile potrivite pentru partii sau in afara lor? Ce lungime trebuie sa aiba schiurile? Daca sunt un schior incepator, imi pot achizitiona schiuri de top? Cum sa imi intretin echipamentul de schi?

Tipuri de schiuri

Tehnologia de fabricare a schiurilor s-a schimbat in mod dramatic din perioada anilor ’90, atunci cand noi materiale si inovatii in design au fost imbinate pentru a crea schiuri performante si usor de utilizat.

tipuri-de-schiuri

Inainte schiurile au fost inspirate de competitii, asadar toata lumea schia pe schiuri de slalom sau slalom urias. In zilele noastre, o mare parte dintre schiori isi doresc ca echipamentul sa se comporte bine pe toate tipurile de zapada, de la partiile bine amenajate, pana la zapada proaspata powder din afara partiilor. Alegerea unor schiuri noi poate fi dificila mai ales avand in vedere faptul ca modelele noi sfideaza categorisirile. 

Daca sunteti incepatori si vreti sa va achizitionati schiuri, e bine ca intotdeauna intrebati comerciantii si sa le cereti sfatul. Este interesul lor sa va ajute sa va gasiti cele mai potrivite schiuri. De asemenea, va recomandam sa cititi si testele de tipul World SkiTest pentru a vedea care sunt recomandarile profesionistilor.

Schiurile de carving

Schiurile de carving sunt cele mai populare printer schiorii de ocazie. Sunt ideale pentru partiie intretinute si va vor oferi senzatii de neuitat. Acestea au intre 70 si 80 de mm latime central si aproximativ 110 mm la capete, iar aceasta caracteristica le face sa aiba un comportament bun in virajele pe canturi.

Cateva exemple de schiuri de acest tip sunt: Fischer Viron, Nordica Spitfire si popularele Salomon Enduro.

Schiurile All Mountain

Pana si numele acestor schiuri sugereaza faptul ca sunt potrivite pe orice tip de zapada. Au forma similara cu a schiurilor de carving, insa le deosebeste latimea centrala, aceasta situandu-se undeva intre 75 mm si 90 mm, asigurandu-le o stabilitate mai buna pe zapada powder in afara partiilor amenajate.

Pe piata sunt disponibile o gama foarte larga de schiuri de tip all mountain, cu caracteristici diferite. Unele sunt asemanatoare schiurilor de curse, in timp ce altele adopta o forma mai apropiata cu a schiurilor de freeride.

Schiurile Freeride

Schiurile Freeride sunt similare schiurilor Powder, insa nu sunt la fel de rapide. Sunt concepute mai ales pentru a performanta buna in afara partiilor amenajate, dar se comporta foarte bine si pe partii. In general acestea sunt mai late decat schiurile all mountain, avand latimea de 80-100 mm central, in zona talpilor. Majoritatea schiurilor Freeride de generatie mai noua dispun de tehnologia rocker, care le ajuta sa pluteasca in zapada powder, oferindu-i in acelasi timp comportament bun si pe partiile amenajate.

Schiurile Powder

Schiurile Powder sunt in general mai late si mai lungi decat cele pentru piste, pentru a oferi stabilitate pe zapada powder. Acestea au intre 90 si 140 mm latime in centru, iar extremitatile pot avea pana la 200 mm latime.

Unele dintre acestea dispun de tehnologia Rocker. Aceatsa tehnologie permite extremitatilor sa se curbeze in sus si nu in jos cum se intampla in cazul schiurilor care nu dispun de aceasta tehnologie. Unele dispun de asemenea de tehnologia reverse sidecut, fiind mai subtiri la extremitati decat in zona centrala, pentru a spori manevrabilitatea.

Schiurile Big Mountain

Acestea au de obicei intre 90 si 130 mm latime iar lungimea lor variaza intre 180 si 210 cm, fiind mai lungi si mai late decat alte categorii de schiuri. Acestea sunt ideale in afara partiilor, fiind si foarte rapide in acelasi timp.

Schiurile slalom

Schiurile slalom au devenit tot mai scurte. Cei mai rapizi schiori folosesc acum schiuri chiar si de 160 cm, in vreme ce acum cativa ani nici nu concepeau schiuri mai scurte de 200-205 cm. Flexibile si usoare, acestea ofera viteza si manevrabilitate pe partiile tari, insa nu sunt o alegere buna in afara partiilor.

Schiurile de slalom urias

Schiurile de slalom urias sunt mai rigide decat cele de slalom, avand in acelasi timp radiusul mai mare. Ele sunt de asemenea putin mai lungi, pentru a asigura stabilitatea si edge gripul pe partie.

Schiurile Twin Tip

Preferatele tinerilor care prefera atractiile parcurilor de zapada, schiurile twin-tip, cunoscute si ca schiuri freestyle, sunt caracterizate de extremitatile identice. Inainte de a alege schiuri twin-tip, testati o pereche pentru a va asigura ca acestea sunt alegerea potrivita.

Schiurile Cross Country

Schiurile de Cross Country difera de cele alpine prin faptul ca sunt mult mai usoare si sunt concepute pentru parcurgerea distantelor mari, pe diferite tipuri de terenuri si nu exclusiv la vale. Legaturile lasa calcaiele sa se ridice de pe schiuri, permitand o miscare mai apropiata de cea fireasca, in mers. Multi prefera schiurile neceruite, datorita aderentei acestora.

Schiurile Cross Country Racing

Rapide si inguste, acestea sunt ideale pentru traseele amenajate de Cross Country, insa nu sunt potrivite pentru a explora trasee neumblate. Acestea pot avea specificatii diferite si numai in functie de conditiile de zapada puteti determina daca acestea sunt potrivite sau nu.

Schiurile de Touring

Schiurile de touring pot avea o varietate de forme si stiluri. Modelele mai late, mai ales cele cu marginile metalice, sunt concepute pentru teren accidental, iar cele mai usoare sunt concepute pentru partiile intretinute. Multa lume foloseste schiuri freeride pentru touring, avand in vedere faptul ca acestea se adapteaza mai usor diferitor conditii.

Schiuri Telemark

Schiorii care folosesc acest stil vireaza punand un picior in fata celuilalt si flexand genunchiul, astfel incat schiaza ca si cum ar purta un singur schi, mai lung. Daca nu sunteti experti, un model mai iertator si care vireaza usor va fi ideal. Schiurile lungi sau rigide pot fi periculoase sau greoaie pentru incepatori. Multi schiori opteaza si pentru acest stil pentru schiuri de freeride, care se adapteaza mai usor.

Chiar daca toate aceste caracteristici pot fi confuse pentru incepatori, daca va documentati cu siguranta veti gasi schiurile potrivite. De asemenea, va recomandam sa testati schiurile inainte de a va hotara asupra unui model.
Cuvinte cheie: tipuri de schiuri, schiuri carving, schiuri slalom, schiuri twin tip, cum alegem schiuri
Topicuri asociate

Echipament

"Articole: Tipuri de schiuri" | 0 comentarii
Prag
Reîncărcare

Comentariile apartin celui care le-a trimis. Nu ne asumam nici o responsabilitate pentru continutul lor.


 
 
 
Portal partener outdoormania.ro
Statiuni de vara in Austria
Ofertele outdoor ale zilei


Catalog |Contact | FAQ | Termeni si conditii | Recomandare | Clienti | Protectia Consumatorilor - A.N.P.C
Statistici | Publicitate | Cariera | Integrare in pagina web | Documente oficiale | design by: creyons